Der findes en særdeles righoldig litteratur om 2. Verdenskrig og besættelsen, ikke mindst om modstandsbevægelsen og andre, der blev forfulgt af nazisterne. De stod efter befrielsen som dem, der havde været loyale mod det danske. Langt mindre litteratur findes der om de danske, der meldte sig til tysk militærtjeneste og kæmpede på tysk side. Fritz Scheel, født 5. oktober 1924 i Vilstrup ved Haderslev, nåede kort inden sin død at nedskrive sine erindringer fra sin tid hos Waffen SS på Østfronten, og beretningen kan nu læses hos Danskernes Historie Online.
Der kunne være mange grunde til, at danske meldte sig til fx Frikorps Danmark eller andre dele af den tyske militærmaskine. Nogle gange var det mere et had til kommunisterne end det var en beundring af nazisterne, og for nogle var det et spørgsmål om at bruge sit liv til noget. Det sidste var en del af grunden til, at Fritz Scheel meldte sig til tysk tjeneste, men ellers var det en naturlig forlængelse af, at hans familie var en del af det tyske mindretal på Haderslev-egnen.
Hans far arbejdede på Karup flyvestation, der under navnet Fliegerhorst Grove blev bygget af tyskerne under besættelsen. Da Fritz var 17 år, sørgede hans far for, at også han fik noget arbejde på flyvestationen. Men han var ikke særlig tilfreds med sin tilværelse, som han syntes stod for meget i forældrenes skygge. Hver uge skulle han aflevere sin løn, og faren besluttede så, hvor mange af pengene Fritz selv kunne beholde – resten gik til at brødføde de 10 børn, der var i hjemmet.
Den dag, hvor Fritz blev 18 år gammel, arbejdede han i officershjemmet på flyvestationen, og en af officererne så sit snit til at stikke Fritz en hverveformular til SS. Fritz skrev under, blandt andet for at få sin frihed fra familien og komme væk. Faren syntes det var i orden, mens moren blev noget ked af det – måske især for at miste hans ugeløn, som han tørt bemærker. Og væk kom han. Efter kort ophold på Bådsmandskasernen i København sammen med nogle Frikorps Danmark soldater, fik han marchordre til Warszawa.
Under kamphandlingerne på Østfronten blev Fritz såret i den ene arm, mens hans skyttehul blev beskudt af russerne. Han kom på lazaret, men overlevede. Det samme kan man ikke sige om en stor del af de omkring 6.000 danske, som man mener kæmpede på tysk side på Østfronten.
Ved krigens slutning blev han taget til fange af russerne og kom til en russisk fangelejr. Det lykkedes ham dog at flygte derfra, og han satte kursen mod vesten og Danmark. Her blev han arresteret af det danske politi og indsat i Fårhuslejren (Frøslevlejren). Han blev idømt en straf på 1 ½ års fængsel for sin deltagelse i Waffen SS.
Det har efter besættelsen og løsladelsen ikke været nemt for Fritz Scheel at færdes blandt dansksindede i Danmark, og det blev ikke bedre af, at hans far gjorde tjeneste for tyskerne i KZ-lejrene. Men som årene gik og følelserne kom på afstand, normaliserede forholdene sig. Og Fritz kan slutte sin beretning med ordene ”Jeg føler fred med mig selv, fred med min gud, og fred med min næste”.
Læs den spændende beretning ”Karup-Berlin – over Østfronten” (tryk her).
Se også Danskernes Historie Online’s side med online litteratur om besættelsen (tryk her).
Per Hundevad Andersen
Leder, Danskernes Historie Online