Tidl. rigsarkivar Asbjørn Hellum og hans hustru, tidl. stadsarkivar Ruth Hedegaard (foto) har et meget aktivt ”otium”. De er i gang med at digitalisere den danske kolonitids historie på de tidligere Dansk Vestindiske Øer. Der er tale om arkivalier fra den danske tid. Disse forblev på øerne ved overdragelsen til USA i 1917.
Allerede som Rigsarkivar blev Asbjørn Hellum meget interesseret i Dansk Vestindiens historie. Frem til 100-års jubilæet i 2017 for overdragelsen af området, var det lykkedes at skaffe omkring 15 mio. kr. til digitalisering af en stor del af kolonitidens arkivalier, der befandt sig i Rigsarkivet. Efter 250 års kolonitid i Vestindien var der tale om en omfattende samling, og det betød, at denne historie blev gjort tilgængelig (se mere her).
Mens størstedelen af arkiverne fra den danske periode i Vestindien blev overført til Danmark, var der dog også arkivalier, der forblev på øerne. Det var især arkiver, der var nødvendige for den fortsatte administration af fx politi og retsvæsen.
Nu arbejder Asbjørn Hellum og Ruth Hedegaard på privat basis og med fondsmidler på at få digitaliseret disse arkivalier, der bl.a. opbevares i Enid M. Baa Library, Charlotte Amalie og Florence Williams Library i Christiansted. Da der ikke just er tale om ”fjernlån”, må ægteparret altså tilbringe en stor del af deres tid lokalt på stederne med deres udstyr og arbejdsindsats. Det er heldigvis lykkedes at få hjælp til arbejdet fra nogle lokale frivillige.
I de første perioder på St. Thomas og St. Croix lykkedes det dem at digitalisere mere end 15.000 sider, og planen er at fortsætte med at dele deres tid, så en del af tiden bliver anvendt på øerne.
Lige nu arbejder Asbjørn Hellum og Ruth Hedegaard igen i Vestindien. De er i gang med at digitalisere ejendomspapirer på St. Croix m.v. tilbage fra 1700-tallet. Dokumenterne anvendtes blandt andet af slavegjorte som sikkerhed for lån, der blev optaget for at købe plantager m.v. I december fortsætter de til St. Thomas og fortsætter på tinglysningskontoret der.
En del af projektet er at transskribere de mange dokumenter, og til dette arbejde anvendes Transkribus. De arbejder videre med de modeller til genkendelse af håndskrift, som er udarbejdet af bl.a. Århus Stadsarkiv. Genkendelse af håndskrift er ikke perfekt med Transkribus, men i forhold til selv at skulle transskribere alle ordene er det alligevel en stor hjælp. De efterlyser i øvrigt flere frivillige til at hjælpe med at læse korrektur.
Projekter har det med at vokse – især når projekterne som dette har stor historisk betydning. Oprindeligt var det vist planen, at Asbjørn og Ruth skulle tilbringe nogle få perioder på øerne. Men nu regner de med, at de skal bruge næsten halvdelen af deres tid i Vestindien de næste 4-6 år! Man må sige, at der her virkelig er tale om ildsjæle.
Lad mig slutte med at knytte en kommentar til overskriften på dette indlæg. Nogle vil med rette påpege, at et sådant projekt jo ikke ”skaber historie” – det er en tilgængeliggørelse af de arkivalier, der allerede findes. Men ud over, at projektet som sådant er historisk, så skal man tænke på, at vores opfattelse af og viden om historien helt er afhængig af de kilder, der er tilgængelige. Uden denne tilgængeliggørelse fandtes vores viden ikke – derfor skaber et sådant projekt vores historie!
Per Hundevad Andersen
Leder, Danskernes Historie Online
Fantastisk – min kusines mand er medlem af Dansk Vestindisk Selskab… som slægtsforsker har jeg været på jagt efter en fætter til min oldefar Boy Beckshøft der endte op på øerne (hvilken ved jeg ikke) i en ung alder. Han blev gift med en creolerinde, og parret fik to børn. De sendte nogle fotos tilbage til familien, før de tog til USA. Siden gik kontakten tabt omkring år 1900? og jeg har endnu intet signal fra slægtsforskere i USA hvor fætteren blev gift… han var. født i Danmark tog navneforandring i Vestindien og kaldte sig Carl Hansen, navnet Boy var af gode grunde ikke så attraktivt, og ingen kunne stave til Bechshøfft…. Faktisk havde jeg selv drømt om at rejse derud og kigge lidt på arkiverne sammen med min kusine og hendes mand ( de har allerede været der en gang…)
Hurra for disse ildsjæle, der gør vores tidligere tid som koloniejere tilgængeligt.
Er helt misundelig
Skulle I støde på navnet Moritz Hartmann mine børns slægt.Har en del om ham og besøgt Heiligenhafen, hvor forældrenes gravsten stadig findes.
I kirken er der et stort Epitafium over Moritz
Han var med til at bombe Akropolis og købte to methoper, som findes på Nationalmuseet.
Fragmenter fra disse findes på British Museum. Et nyt Museum er bygget i Akropolis, her beskrives hvor de manglende dele findes.
De indgik i Brexit som en del af aftalerne, men det lykkedes ikke at få dem til det nye Museum.
Tak for den fornemme omtale af vores DWI-projekt. Jeg vil gerne knytte et par vigtige tilføjelser til den flotte beskrivelse. Projektet har kunnet realiseres, fordi Rigsarkivet støtter projektet med digitaliseringsudstyr, langtidsbevaring af de digitale optagelser samt løbende tilgængeliggørelse af kilderne på http://www.Rigsarkivet.dk. En betydelige dele af de indtil nu afleverede ca. 35.000 digitale sider, er allerede tilgængelig og kan kendes ved, at de indledes med logoerne for Rigsarkivet og U.S. Virgin Islands. Alle digitaliseringerne indtil nu indledes med numrene 311_ eller 316_.
Dertil kommer den uundværlige økonomiske støtte, som vi har modtaget fra Ernst Andersens og Tove Dobel Andersen Fond og i særdeleshed fra Civilingeniør Knud Nørgaard og Hustru Grethe Nørgaards Fond. Vi er utrolig taknemmelige for den god opbakning, som gør det muligt at få sikret den vigtige dokumentation af forholdene i den danske koloni i tiden før og efter emancipationen og med den en en del af den fælles kulturarv for borgene i U.S. Virgin Island og Danmark.
Ruth og jeg har store store faglige og personlige oplevelser ved arbejdet, som er meget tilfredsstillende og gør os taknemmelig for at kunne bidrage med vores lille brik til udforskningen af Danmarks historie på godt og ondt. Det har også vist sig, at mange slægtsforskere på øerne og I Danmark har interesse i materialet. Det gør det kun endnu mere interessant at arbejde med.