Spørgsmålet giver egentlig ikke mening, da mange slægtsbøger udgives privat og kun uddeles til familien. Men vi ser her på de slægtsbøger, der har fundet vej til bibliotekerne, incl. Danskernes Historie Online.
Det er ikke nødvendigvis et spørgsmål, der er enkelt at give et svar på. Her kommer bibliotekernes katalogisering til hjælp. De anvender det såkaldte decimalklassesystem (DK5), og slægtsbøger og stamtavler hører her under decimalklasse 99.9, der defineres som ”Stamtavler over enkelte slægter samt anetavler”.
Søger man i Det Kongelige Biblioteks database for danske bøger i kategori 99.9 får man ca. 4.100 slægtsbøger som resultat. Men selv om der er afleveringspligt til Det Kongelige Bibliotek, er det nok ikke alle slægtsbøger, der bliver pligtafleveret, heller ikke historisk.
En bedre kilde kan derfor være nationalbibliografien, der er tilgængelig gennem bibliotekernes fælles søgefunktion på bibliotek.dk. Her dukker der 5.500 titler op, når man søger efter danske slægtsbøger i kategorien 99.9. Tallet er således større end hos Det Kongelige Bibliotek, hvilket netop indikerer, at ikke alle bøger er afleveret til Det Kongelige Bibliotek.
Men heller ikke bibliotek.dk (nationalbibliografien) er nødvendigvis komplet. Det har været et spørgsmål, om slægtsbøgerne fra de såkaldte ”kommercielle slægtsforskningsbureauer” var at finde hos bibliotekerne. Bureauernes forretningsmodel var at tegne abonnement hos familiemedlemmer i en bestemt slægt og derefter betale slægtsforskere for at lave bogen – og prisen for at købe bogen var ret høj. Derfor var bureauerne ikke meget for, at disse kommercielle bøger blev tilgængelige på bibliotekerne og forsøgte at holde dem tilbage.
Peter Kudsk udarbejdede i 2000 en fortegnelse over kommercielle slægtsbøger udgivet frem til 2000, og den talte 1.760 bøger. Siden da er der udgivet et par hundreder mere, blandt andet fra firmaet Nordisk Slægtsforskning. Et tjek af antallet af slægtsbøger fra kommercielle bureauer på bibliotek.dk viser, at der trods alt er i hvert fald 1.600 af disse slægtsbøger i nationalbibliografien.
Lægger man som følge af disse forhold et yderligere antal slægtsbøger på ca. 500 til antallet af slægtsbøger på bibliotek.dk, når man frem til tallet 6.000 som et estimat på antallet af danske slægtsbøger, der er officielt udgivne.
Dette totaltal på 6.000 slægtsbøger er interessant for os for at forstå, hvor stor en andel af danske slægtsbøger, der befinder sig hos Danskernes Historie Online. En optælling af disse viser, at vores bibliotek har ca. 5.000 slægtsbøger.
Selv om vores samling således ikke er komplet, er dækningen i runde tal 80% af de offentligt publicerede slægtsbøger i Danmark – og vores samling er i øvrigt større end samlingen af slægtsbøger hos Det Kongelige Bibliotek.
Mere vigtigt er dog antallet af digitaliserede slægtsbøger. Der findes 4.200 digitaliserede slægtsbøger ved Danskernes Historie Online, hvilket altså er 84% af de slægtsbøger, vi har, og 70% af de publicerede slægtsbøger i Danmark. Og hver måned bliver dette tal større – fx i oktober kom der ca. 100 nye slægtsbøger online.
Vores mål om at digitalisere alle slægtsbøger i Danmark er således inden for rækkevidde.
Man kan søge efter de mange slægtsbøger på flere måder:
Søg efter titel, forfatter m.v. i bibliotekets katalog (tryk her).
Søg fritekst efter slægtsnavne m.v. (tryk her).
Per Hundevad Andersen
Leder, Danskernes Historie Online
Hej Per
I gør en fantastisk indsats for at digitalisere historiske bøger herunder slægtsbøger og for at gøre dem tilgængelige
Tak for interessant information !
Tusind tusind tak, for Jeres fantastiske arbejde.
Jeg er selv frivillig, på Stadsarkivet og ved hvor stor betydning arbejdet har.
Kamma