Test vores semantiske søgning

Danskernes Historie Online tester nu vores nye semantiske søgning, og du kan også afprøve den. Vi kalder den semantisk søgning og ikke AI-søgning, selv om den er baseret på en AI-funktion fra OpenAI. Betegnelsen “semantisk søgning” forklarer bedre, hvad det handler om. Søgningen finder relevante resultater ved at forstå betydningen af det, man søger på, og den fungerer bedst ved søgning på sætninger/spørgsmål som “hvem døde i kampene den 9. april”.

Den semantiske søgning er ikke et værktøj til alle søgninger. Søgning på navne, steder eller begreber fungerer ikke godt med den semantiske søgning. Her skal man i stedet anvende den sædvanlige fritekstsøgning.

Her er et eksempel på semantisk søgning: “Hvem døde den 9. april?”. Resultatsiden viser 5 referencer til litteratur, der bedst matcher denne søgning samt link til at åbne PDF-filerne (som ved den sædvanlige fritekstsøgning). De to første resultater på listen ses her:

Den første bog er “9. april skildret i Breve fra danske Soldater”. Den indeholder mange beretninger om de soldater, der var i kamp den 9. april og hvem, der faldt i disse kampe. Der er mange detaljer om, hvad der præcist skete, da de tyske soldater gik ind i Danmark.

Den anden bog er “Kampen ved Hokkerup 9. april 1940”. Den beskriver, hvordan sergent Carl Henrik Vous blev skudt ned bagfra ved Hokkerup under forsøget på at undgå at blive taget til fange og nå hen til et bagved liggende hegn for derfra at kæmpe videre. Foruden sergent Vous faldt der 6 andre danske soldater ved Hokkerup.

Alene disse to resultater matcher ganske godt det søgte spørgsmål, og man ville ikke tilsvarende kunne finde dem med en fritekstsøgning. Man kan afkrydse den lille rubrik med “det var et godt resultat”. Så bliver vi klogere på, hvordan søgningerne fungerer.

Bemærk, at søgeresultaterne ikke altid er perfekte, men de vil ofte finde relevant indhold, også selvom ordene i din søgning ikke præcist matcher teksten i bøgerne. Det er en god idé at prøve flere variationer af dit spørgsmål for at få de bedste svar.

Semantisk søgning er i første omgang implementeret for vores samling af litteratur om besættelsestiden i Danmark og omfatter ca. 300 online-titler. Man kan anvende den semantiske søgning via vores side om besættelsen, der ses her (tryk her). Eventuelle kommentarer sendes til bibliotek@slaegt.dk.

Per Hundevad Andersen
Leder, Danskernes Historie Online

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait