Besat – og forfulgt

I anledning af evigt aktuelle 9. april har Danskernes Historie Online digitaliseret tre bøger, alle udgivet i 1945 efter befrielsen.

Tryk på billedet for at hente bogen.

Bogen ”Dansk Politi bag Pigtraad” er en personlig beretning fra Poul Bennit; en dansk politimand, som efter politiets opløsning i 1944 blev sendt i KZ-lejr i Tyskland. Det er beretningen om det danske politis fangenskab i de tyske koncentrationslejre og en skildring af de forfærdelige begivenheder, der udspillede sig i lejren. Poul Bennit oplevede selv nazisternes grufulde behandling af fangerne.

Baggrunden var, at Werner Best den 12. maj 1944 stillede krav om, at det danske politi overtog bevogtningen af 57 specifikke virksomheder på grund af den voksende sabotage. Hvis man fra dansk side nægtede, ville det danske politi blive reduceret til 3.000 mand. Men det blev et nej, hvilket blev meddelt Werner Best 6. juni 1944. Herefter forhandlede departementschef Eivind Larsen med Werner Best frem til september, hvor forhandlingerne brød sammen. Som resultat blev 1.960 politifolk arresteret og deporteret – mange var blevet advaret, da aflytningscentralen i Helsingør havde opsnappet planerne om interneringen nogle dage forinden.

Uddrag af Werner Bests kalender, der den 6. juni nederst anfører hans møde med departementschef Eivind Larsen. Her afslog Eivind Larsen tyskernes ønsker til det danske politi. Werner Bests kalender for 1943 og 1944 kan ses online ved Danskernes Historie Online (tryk på billedet for at hente kalenderne).
Tryk på billedet for at hente bogen.

Flugten over Øresund” er en spændende og autentisk beretning om de danske jøders skæbne under besættelsen. Det er en gribende beretning om den oktobernat, da razziaen på de danske jøder blev iværksat. Man læser skildringer af de enkelte familiers skæbne og følelser – tvivl, angst og vanskeligheder under flugten, førend de kunne vide sig i sikkerhed på den svenske kyst. Fortællingen er både grusom og nuanceret og fortæller et af de mange kapitler i forfølgelsen af jøder.

I Danmark beskyttede den danske regerings samarbejde med besættelsesmagten ellers jøderne i lang tid, men da regeringen trådte tilbage i protest den 29. august 1943, og tyskerne overtog den absolutte magt i Danmark, blev linjen over for jøderne hård. Werner Best arbejdede tæt sammen med den tyske skibsfartsattache Georg Ferdinand Duckwitz, og den 28. september 1943 havde de en samtale, hvor Best fortalte, at en aktion skulle finde sted natten mellem 1. og 2. oktober 1943, hvor jøderne skulle fanges.

Angiveligt skulle Duckwitz have givet en advarsel til det jødiske samfund, ved at lække informationen om den forestående deportation til den socialdemokratiske partiformand Hans Hedtoft. Hedtoft blev meget bekymret, og kontaktede den danske modstandsbevægelse og de danske jøder for at fortælle om razziaen. Det mosaiske trossamfunds leder C.B. Henriques og overrabbineren Marcus Melchior fik advaret andre danske jøder om aktionen og tilrådede dem at holde sig fra deres hjem og gå i skjul. De fleste jøder skjulte sig hos venner og bekendte eller i gårde og kirker i nærheden af Øresund, og i løbet af de næste par dage lykkedes det at få ca. 7.000 jøder sejlet over Øresund i sikkerhed i Sverige.

Eftertiden har dog stillet store spørgsmålstegn ved Duckwitz’ rolle i redningen af de danske jøder. Det menes nu, at Duckwitz selv har præget sin egen heltehistorie efter krigen, uden at der foreligger noget bevis for hans indsats for redningen af de danske jøder. Det er dokumenteret, hvorledes Duckwitz’ egne, ofte reviderede beretninger efter krigen, ikke stemmer overens med oplysninger i de danske arkiver, og at han var en markant nazist. Som et kuriosum kan nævnes, at han blev Tysklands ambassadør i Danmark fra 1955 til 1958.

Tryk på billedet for at hente bogen.

Bogen ”5te Kolonne – Aarhus-Sabotørernes modige Indsats” udkom også i 1945 skrevet af Sven Hauerbach, der selv var modstandsmand og en del af modstandsgruppen 5te kolonne. Bogen indeholder beretninger om de enkelte aktioner og har en næsten komplet liste over lokale sabotageaktioner. Bogen fortæller historien om de modige mænd og deres mange aktioner og bringer billeder fra aktioner gennem byens kloakker, rekonstruktioner af sabotageplaner mod byens telefonnet og andet. Der bringes et organisationsdiagram, der instruktivt viser, hvordan den lokale modstandsbevægelse var opbygget med alle involverede nævnt ved navn.

Der er i eftertiden skrevet rigtig mange bøger om besættelsestidens Danmark. Det specielle ved disse tre bøger er, at de er skrevet lige efter befrielsen af de personer, der selv på egen krop oplevede forfølgelse, internering og et skjult liv. Bøgerne er derfor en vigtig kilde til besættelsestiden.

God fornøjelse!

Per Hundevad Andersen
Leder, Danskernes Historie Online

One thought on “Besat – og forfulgt

  1. Fint opslag, men! der mangler noget i beskrivelsen af ” Dansk Politi bag Pigtraad” For forfatteren hed rigtigt Busekist-Petersen og skrev bogen under et pseudonym. Han var ansat hos Odense kriminalpoliti var blandt de betjente, som blev overført til Frøslev for senere at blive deporteret til Buchenwald. Han blev ved årsskiftet overført til krigsfangelejren Mülhberg. Han var blandt de betjente, som tidligt blev sendt tilbage til Frøslev pga. sygdom. Han blev løsladt fra Frøslev allerede den 3. april 1945, hvorefter han gik under jorden. Igennem bekendte kom overbetjent Busekist Petersen i kontakt med et forlag. Selvom Danmark stadig var besat, gik man i gang med at lave en bog.
    I løbet af 14 dage dikterede overbetjenten hele bogen til en sekretær, der kom til at fylde 88 tryksider, og afsnit for afsnit blev manuskriptet sendt direkte til trykkeriet. Opsætningen og trykningen fandt sted på en måde, der så vidt muligt hemmeligholdt, hvad bogen handlede om.
    På forsiden af bogen ses kriminalbetjent Bendt Sandhus, en god kollega til Busekist Petersen. Billedet blev taget den 22. april 1945. Det var en smule nervepirrende, idet Sandhus måtte køre fra Døckerslund og ud til en adresse ved stadion iført den lånte ordenspolitiuniform. Over uniformen havde han kun en cottoncoat, men de lange sorte støvler stak frem underneden, og kasketten havde han ligeledes gemt under frakken.
    Bogen udkom under pseudonymet Poul Bennit. Overbetjent Busekist Petersen forklarede i 1945, at det skyldtes, at tyskerne stadig var i landet, mens man arbejdede på bogen. Samtidig ønskede han ikke at træde offentligt frem. Selve pseudonymet Poul Bennit, som overbetjenten valgte, kommer fra tiden i krigsfangelejren Mülhberg, hvor han havde mødt en fransk læge Dr. Bennit, der var gået frivilligt i tysk krigsfangelejr for at virke som læge. Da befrielsen kom den 5. maj, var bogen næsten færdig. Få dage efter var ”Dansk politi bag pigtråd” i boghandlen. I december 1945 havde man trykt 58.000 eksemplarer.
    Kilde; Fyens Stiftstidende 26.12.1945 – “Odenseansk overbetjent stor forfatter-sukces”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait