Den sidste overlevende fra Titanic

Det danske søfartsregister, der nu er online hos Danskernes Historie Online, bugner af spændende historier, blandt andet følgende:

Den 21. maj 1961 noterede Fyns Stiftstidende sig, at der fra et amerikansk medie var kommet besked om, at den finskfødte Helga Hirvonen var død som den sidste overlevende fra Titanics forlis. Men det vidste avisen nu var løgn, da Carla Andersen levede i bedste velgående på Fyn som den danske overlevende fra forliset (ud af 14 danskere i alt, der var med om bord på Titanic).

I 1912 havde Carla været en 19-årig tjenestepige fra Fyn. Hun havde fået sin mors og sin stedfars tilladelse til at rejse til Amerika og bosætte sig i Portland. Hendes stedfar betalte rejsen. Hun rejste sammen med stedfarens bror, Niels Rasmus Jensen, sin lillebror, Svend Laurits Jensen, og sin forlovede, Hans Peder Jensen. De rejste i håb om en bedre fremtid. De rejste over Esbjerg og London til Southampton, hvor de gik ombord på Titanic.

Carla gav siden mange interviews om denne rejse, og blandt andet berettede hun: ”Vi skulle over Atlanten og syntes lige så godt, vi kunne benytte det nye flotte skib, der skulle ud på sin jomfrurejse. Turen gik godt, indtil vi nåede det isfyldte farvand, hvor kollisionen indtraf.

Halvanden time før skibet gik ned, blev jeg vækket af min forlovede. Vi befandt os på 3. klasse og gik op på 1. klasse, hvorfra bådene blev sat ud. Personalet gik rundt for at berolige os med, at skibet nok skulle klare sig; det kunne jo ikke synke!

Selv var jeg ikke helt villig til at forlade skibet, da jeg helst ville være sammen med mine kære, men de sagde, at jeg blot skulle tage med, så kunne vi mødes i New York. Men det gik anderledes …
Jeg kom med den næstsidste redningsbåd og så de festklædte mennesker på 1. klasses salon gå ubekymret omkring. Selv nåede jeg kun at få min natkjole, frakke og sutsko på. Åh, hvor jeg frøs.

Da vejret var meget stille, kunne jeg høre skibets orkester spille: »Nærmere Gud til dig«. Jeg har været i tvivl, om det nu også var den, indtil jeg hørte den engelske melodi, så var jeg sikker.
Jeg så det forfærdelige øjeblik, da skibet gik ned. 3 store eksplosioner og et øredøvende skrig, så var alt stille – ligesom i et gadekær. Mine kære forsvandt. Selv mærkede vi i båden, hvordan suget fra skibet trak i vor båd, så vi var nødt til at holde årerne imod
”.

Carla rejste på tredje klasse og kom i en af de sidste redningsbåde (båd 16). Da hun var kommet i båden sagde hendes onkel: “Nu kan du vente her, indtil vi kommer”. Mændene, hun rejste med, lavede sjov med hende ved at sige, at hun nok nåede til New York hurtigere end dem.

Carla blev sammen med skibets andre kvinder og børn reddet og samlet op af skibet Carpathias.

Overlevende på dækket af Carpathias

Fra sygehuset i New York sendte hun et telegram hjem om, at hun var i live, men ikke de andre. Hun fik til svar: “Kom straks hjem”. White Star Line gav hende billet til anden klasse på Adriatic til Liverpool, og hun modtog $200 fra Kvindernes hjælpekomité. Hun var tilbage i Eskildstrup den 13. maj 1912 og forlod aldrig siden Danmark.

Året efter giftede hun sig med husmand Frederik Pedersen. Sammen fik parret tre børn: Laurits, Ellen og Bente. Carla døde 14. marts 1980 og blev efter eget ønske begravet i den natkjole, hun havde på på Titanics skæbnenat. Det var historien om Carla og hendes natkjole, der var med til at inspirere James Cameron til figuren Rose i hans film fra 1997 om Titanic-forliset, særligt Roses optræden i filmens slutning som gammel kvinde klædt i natkjole.

Men heller ikke Carla var den sidste overlevende fra Titanics forlis – der skulle gå yderligere 29 år, inden den sidste overlevende døde. Det var Millvina Dean, der døde den 31. maj 2009 i en alder af 97 år. Hun havde kun været 10 uger gammel under rejsen med sin bror og forældre på vej til at bosætte sig i Kansas og var sammen med sin mor og bror blandt de overlevende.

Carla

Kilder:
Søfartskartoteket hos Danskernes Historie Online (tryk for at komme til søfartskartoteket).
Wikipedia.
Arkiv.dk.
Udfordringen.dk.

Per Hundevad Andersen
Leder, Danskernes Historie Online

One thought on “Den sidste overlevende fra Titanic

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait